از آن جایی که با نگاه کردن نمیتوانیم اسید یا باز را تشخیص دهیم، چشیدن و لمس ممکن است به ما کمک کند آنها را از یکدیگر تمیز دهیم. با این حال، از آن جایی که هم اسیدها و هم بازها میتوانندخورنده باشند، نباید مواد شیمیایی را با مزه کردن و یا دست زدن به آنها آزمایش کنیم چراکه هم اسیدها و هم بازها میتوانند سوختگی شیمیایی ایجاد کنند. مزه اسیدها تمایل به ترشی دارد و احساس خشکی و یا جمعکنندگی میدهد، در حالی که بازها طعم تلخ دارند و احساس لیزی و یا حالت صابونی میدهند. نمونههایی از اسیدها و بازها با مصارف خانگی وجود دارند که ما میتوانیم این آزمایش را روی آنها انجام دهیم. این نمونهها سرکه (اسید استیک ضعیف) و محلول جوش شیرین (بی کربنات سدیم رقیق که یک باز است) هستند.
به طور کلی برای شناسایی اسیدها و بازها روشهای متفاوتی وجود دارد:
روش اول: برخی از بازها و اسیدهای خوراکی را با توجه به مزه آنها میتوان از هم تشخیص داد.
روش دوم: استفاده از شناساگر (معرف )ها ، شناساگرها مواد طبیعی یا شیمایی هستند که با تغییر رنگ خود در محیط اسیدی و در محیط بازی این دو دسته از مواد را از یکدیگر متمایز می سازنند.
روش سوم: استفاده از عامل PH (پی اچ). PH مقیاسی است که در دمای اتاق گسترهای از صفر تا ۱۴ را در بر میگیرد با این عامل هم اسیدی یا بازی بودن محلولها و هم میزان اسیدی یا بازی بودن را میتوانیم مشخص کنیم. PH در واقع منفی لگاریتم غلظت یون هیدرونیوم است که توسط دانشمندی به نام سورن پیتر لاریتس سورن سن زیستشیمیدان دانمارکی نهاده شد.
PH = - Log[ H3O+]
PH محلولها را میتوان به کمک کاغذهای PH سنج یا به کمک دستگاه PH سنج دیجیتالی سنجید.
شناساگرها یا معرف ها مادههایی هستند که با کمک آنها میتوان تشخیص داد که محلولی اسیدی یا بازی است. در حالت کلی، شناساگرها مادهای رنگی هستند که معمولاً از مواد گیاهی بدست می آیند و میتوانند به شکل اسیدی یا بازی موجودیت یابند. شناساگرها برای شناسایی اسیدها و بازها به ما کمک میکنند.
در آزمایشی که در دبیرستان ساعی انجام دادیم؛ استفاده از آب کلم قرمز به عنوان شناساگر اسید و باز بود.
این آزمایش توسط خانوم زرین کمال عزیز صورت گرفت و هیجان زیادی رو برای دانش آموزان به همراه داشت.
برنامه های گرامیداشت روز آزمایشگاه
آزمایش تخم مرغ شناور (تخم مرغ بر روی آب، آب نمک و آب-آب نمک)
هم ,ph ,اسیدها ,بازها ,اسیدی ,بازی ,اسیدها و ,اسیدی یا ,یا بازی ,هستند که ,استفاده از ,برای شناسایی اسیدها
درباره این سایت